Четвер, 28.03.2024, 13:54
Форма входу
Меню сайту
Категорії розділу
Закони [0]
Накази [0]
Положення [0]
Навчальні програми [0]
Управління НВП [10]
Фото [29]
Інструкції [0]
Листи [3]
Методика [3]
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Друзі сайту




























Годинник
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нашому сайту
Головна » 2019 » Грудень » 3 » Освіта по-естонськи
22:25
Освіта по-естонськи

Естонія — країна, населення якої менше, ніж кількість мешканців Києва. В усій державі проживає 1 325 000 громадян. І попри свої скромні розміри Естонія амбітно конкурує з Фінляндією за першість в освітніх інноваціях та займає 20 місце за рівнем освіти серед всіх країн за рейтингом ООН. На сьогодні в Естонії працюють 589 шкіл, і проєкт #Прошколу вирішив зазирнути в деякі з них. Представники проєкту відвідали 6 шкіл Таллінна та дізналися, як у них борються з булінгом, розв’язують конфлікти між учителями та учнями, як працюють з електронним журналом та мотивують педагогів.

Право на освіту мають усі

В Естонії, як і в Україні, освіта обов’язкова — це конституційне право всіх дітей до 17 років.

Структура навчальних закладів подібна до вже знайомої нам:

  • ясла — для дітей віком від 1,5 до 3 років;
  • дитячий садочок — для дітей від 3 до 7 років;
  • школа — для учнів від 6 до 17 років;
  • гімназія — для учнів від 17 до 20 років.

 

На відміну від традиції у нашій країні, в Естонії немає конкуренції між державними та приватними школами. Державна освіта вважається якісною та престижною. На противагу цьому у приватні школи найчастіше віддають дітей із проблемною поведінкою.

Щоб потрапити до школи, діти складають вступні тести. За їхніми результатами обирають навчальну програму. Існує дві державні програми — для загальної школи та спрощена для основної освіти (за даними сайту Міністерства освіти та науки Естонії). За спрощеною програмою навчають дітей із вадами розвитку чи тих, яким потрібні особливі умови. Водночас інклюзивна освіта повністю інтегрована в загальну, дітей з інвалідністю навчають нарівні з іншими учнями та в тих самих класах. Жодної ізоляції та обмежень — батьки можуть вільно обирати, вчитися їхнім дітям в звичайній школі чи спеціалізованому інтернаті. Якщо учень потребує особливих умов, школа може забезпечити йому спеціального помічника, соціального педагога чи психолога.

Електронний щоденник замість паперового

Естонія — повністю електронна держава. Онлайн можна отримати майже всі державні послуги та провести будь-які операції. Уявіть, що це економить щороку 10 днів життя пересічному естонцю. Школи теж тримають курс на діджиталізацію, саме тому всі вони перейшли на електронні журнали. Вони містять особисті профайли кожного учня, де вчителі щодня фіксують успіхи та особливості індивідуального освітнього процесу. Саме тому і батьки, і школа завжди знають, як навчаються діти.

Окрім того, тут активно користуються електронними підручниками, які є у вільному доступі нарівні з паперовими. До електронних варіантів додають аудіо та відеоматеріали, а всі навчальні посібники оцифровані та затверджені на державному рівні.

Показники успішності (КРІ) важливіші за методики

Якщо в Україні ще з 2004 року діє Державний стандарт та навчальні програми, за якими працюють вчителі, то в Естонії важливішими є показники успішності учня. Межі для таких показників визначає держава, але кожна школа та вчитель можуть досягати їх будь-якими способами. Перелік предметів фіксований, діти не обирають, що вчити — як, наприклад, в американських школах. Але педагоги можуть використовувати різні методики, працювати у власному темпі та підлаштовуватися під потреби дітей. Уроки можна проводити на вулиці, в музеях, рахувати листя в парку чи писати блоги замість диктантів — головне, щоб учні досягли відповідного рівня успішності.

Як же це перевірити? В Естонії, як і в Україні, є контрольні зрізи — на кшталт ДПА та ЗНО. Але навіть тут країна вже зробила крок уперед та вирішила поставити інтереси дітей на перший план: 2020 року планують скасувати три основні іспити в Естонії (з мови, математики та предмету на вибір). Так школа зможе самостійно вирішувати, чи отримав учень потрібний рівень освіти. Як же це відбуватиметься? Учні складатимуть іспити з тих дисциплін, які потрібні їм для опанування майбутньої професії.

Окрім того, в Естонії існує формат дистанційної освіти. Це досить легко втілити в електронній державі. Школи теж пропонують таку форму навчання, якщо для цього є відповідні медичні показання.

Учителям теж потрібно вчитися

В Естонії існує унікальна посада освітнього технолога. Хто ця людина і за що відповідає? Це експерт з освіти вчителів, який знає всі актуальні методики, курси та програми розвитку педагогів. Завдання освітнього технолога — знайти та підібрати курси для вчителів, щоб підвищити їхній професіоналізм. Кожна школа Естонії мріє мати у своєму колективі освітнього технолога, але поки що таких спеціалістів замало.

Учителів навчають регулярно, і за це відповідає завуч школи. Як правило, він підбирає програми, складає графік курсів та освітніх подорожей для кожного педагога. Але вчителі завжди можуть впливати на вибір курсів та пропонувати програми і формати. Обмін досвідом — одна з форм такого навчання. Тому вчителів Естонії 2-3 рази на рік відправляють за кордон в інші школи, на конференції та воркшопи.

Як мотивують учителів у Естонії?

В Естонії бракує вчителів. Їхня зарплата невелика, якщо порівняти з рівнем середнього доходу в країні: педагоги отримують 1250 євро і щорічне підвищення у розмірі 50 євро. З одного боку, це більше, ніж в Україні. Але з іншого — середня заробітна плата в Естонії — 1400 євро. Проте держава намагається компенсувати це соціальним пакетом та комфортними умовами праці. Наприклад, зняти з учителів більшість адміністративних обов’язків та передати їх директору. Він виконує роль менеджера школи та несе всю відповідальність за обладнання школи, безпеку в ній та умови навчання.

Середній вік естонського вчителя — 49 років (за даними міжнародного опитування TALIS), а 86% всіх педагогів — жінки (з матеріалів дослідження Statistic Estonia за 2018 рік). Щоб залучити до професії більше молодих спеціалістів, в Естонії запровадили спеціальну програму навчання для вчителів Noored Kooli («Молодь до школи»). Вона триває 2 роки, і стати її учасником може будь-хто. Для цього є лише дві умови — мати вищу освіту та мотивацію працювати в школі. Уже після першого року програми вчителям дозволяють вести уроки в 1–9 класах.

Чому в естонських школах немає мобінгу?

На прикладі школи Tallinna Tõnismäe Reaalkool ми переконалися, що Естонія — держава, яка підтримує вчителів. Як саме?

По-перше, вони не залишаються наодинці з проблемою булінгу (систематичні образи, цькування в школі зі сторони однолітків чи вчителів – Прим. ред.) чи мобінгу (систематичний психологічний тиск та цькування з боку колег — Прим. ред.). В Естонії успішно діє фінська антибулінгова програма KIVA. Держава купила її та запровадила у свій освітній процес. Програма містить навчальні матеріали для дітей та батьків, онлайн-ігри, формати інфоднів та спеціальні уроки. Це — інструкція та план дій і заходів, які попереджають та зупиняють булінг. Якщо дитина стикається з ним, то знає, до кого звертатися та де шукати підтримки. Усі вчителі також знайомляться із правилами, як діяти та поводити себе у випадках бійок, сутичок, цькувань. Дітям постійно наголошують на тому, що вони мають повідомляти про будь-які випадки булінгу, а школа працює за принципом «будь-яка форма насилля — неприпустима». KIVA дає алгоритм дій в будь-якій конфліктній ситуації та допомагає вчителям, учням та адміністрації вчасно і коректно реагувати.

По-друге, всі конфлікти на рівні «учитель-учень» розв’язують за «круглим столом». Це форма медіації (метод вирішення конфліктів та врегулювання справ із залученням третьої сторони — посередника, який допомагає налагодити комунікацію та знайти рішення, яке б влаштувало всі сторони — Прим. ред.), яка дозволяє розв’язувати суперечки в школах.

Задля цього разом збираються батьки учня, директор, соціальний працівник, медіатор та учитель. Їхнє завдання — знайти рішення, яке буде обов’язкове для виконання.

По-третє, вчитель — не єдиний, хто відповідає за навчання та розвиток дітей. У кожній школі працюють соціальні працівники та державні координатори. Перші спостерігають за поведінкою учнів, відповідають за їхній соціальний та творчий розвиток. А другі стежать за успішністю учнів. Завдання ж учителя — дати дітям максимум знань та зацікавити навчанням.

Поради естонських вчителів українським колегам

  1. Вчитися не менше за своїх учнів. Щоб давати актуальні знання та допомогти дітям опанувати інновації, вчителю необхідно розвиватися. Окрім того, нові знання завжди мотивують рухатися далі.
  2. Користуватися методиками закордонних колег. Естонські вчителі майже всі стежать за блогами, сайтами відомих педагогів, випробовують різні авторські уроки та часто змінюють свої програми відповідно до запитів класу та навіть конкретних учнів. Не обов’язково вигадувати велосипед, якщо вже є класні авторські уроки — їх можна використовувати та адаптувати під своїх дітей. Якщо ж програма не дозволяє вільно обирати формат уроку, варто спробувати давати творчі домашні завдання або влаштовувати раз на тиждень гурток з інтерактивом. Так, наприклад, на EdEra є новий онлайн-курс для вчителів з готовими інструментами, які можна використовувати, щоб урізноманітнювати уроки.
  3. Опанувати медіацію. Якщо в Україні немає поки що державної програми медіації в школах, а конфлікти найчастіше самотужки розв’язують вчителі, варто познайомитися ближче з медіацією та антибулінгом. Пройти курси, наприклад — онлайн, чи хоча б познайомитися з досвідом іноземних колег в інтернеті.

 

Естонська школа робить акцент на індивідуальному розвитку учнів і завжди шукає діалог між батьками та вчителями. Країна, яка обрала шлях діджиталізації, дає більше свободи педагогам та учням для прояву своїх здібностей. Українська школа лише починає цей шлях розвитку — в 2017 році була прийнята реформа «Нова українська школа», яка теж ставить в центр уваги дітей та їх потреби.

Категорія: Управління НВП | Переглядів: 787 | Додав: Yanok2524 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 761 2 3 ... 7 8 »
76 Albertbot  
0
Men dating men participation get a bang, union, and the dream of relationships in their own unmatched way.
https://squirting.world/videos/25118/best-orgasm-anime-girls-compilation-lots-of-cum-uncensored-hentai/
In a life that embraces distinctiveness and inclusivity, same-sex relationships have organize their place. Men who fixture men sail the joys and challenges of erection substantial connections based on authenticity and complementary understanding. They consecrate enjoyment from while overcoming societal expectations, stereotypes, and discrimination.
https://hentai0day.com/videos/9372/overwatch-porn-3d-animation-compilation-34/
Communication and heartfelt intimacy pleasure a crucial place in their relationships, fostering trust and deepening their bond. As system progresses promoting equality, it is important to approve and compliments the angel shared between men dating men, embracing their incomparable experiences and contributions to the tapestry of someone connections.

75 Положительный отзыв  
0
Мы предлагаем услуги по написание и размещение положительных отзывов про Вас в интернете!!!

Работаем с самыми популярными площадками:
yandex.ru, google.ru, zoon.ru, yell.ru, otzyvru.com, ru.otzyv.com, 2gis.ru, hh.ru, pravda-sotrudnikov, spr.ru и многик другие.

Сайт https://otzyvtop.creatium.site/
Тел. 985-882-26-76
E-mail otzyv.top10@gmail.com

74 KennethCaxia  
0
Полупроницаемая мембрана нуждается в периодической очистке, а фильтры в замене или регенерации.

Благодаря матрице с порами, оснащенной фильтр, вода становится исключительно чистой равным образом безопасной для питья.

Фильтры по механическому принципу выполняют эффективную очистку воды от механических примесей разного размера, начиная от крупных частиц равным образом заканчивая мельчайшими взвесей.

В этом случае рекомендуется использовать в своих целях к помощи профессионалов.

На фото показан порядок действия подключения системы с целым ансамблем пропускающих элементов, которые нейтрализуют жидкость от железа, избыточного калия, солей марганца, ядовитых веществ, тяжелых металлов, механических включений.
<a href=https://waterro.ru/>уф стерилизатор воды</a>
Полупроницаемая мембрана фильтра пропускает только молекулы воды как и воздуха. А элементы устройства изготовлены из пищевых материалов. Картриджи легко заменить самостоятельно. В комплекте поставки нет питьевого крана, а у накопительного бака слишком большой размер — игра стоит свеч заранее продумать, где его расположить.

Время от времени вы не хотите обращаться к специалистам, то вам придется перепроверять каждый шаг.

Защитите отобранную пробу от света, упаковав ее в темную сумку или пакет.

Это позволяет получить питьевую воду, которая соответствует всем санитарно-гигиеническим нормам.

Выводя фильтрацию механических примесей на только что появившийся уровень, механические фильтры обеспечивают чистую вдобавок качественную воду для питья равным образом других целей.

Оборудование водоочистки Умягчители с разными смолами

стальной гусак, посредством который закругляйся подаваться очищенная жидкость;

Она проста в установке равным образом обслуживании, как и позволяет снизить уровень загрязнения в питьевой воде.

Компактность, простота монтажа, в комплекте поставки все необходимые элементы
<a href=https://waterro.ru/>пурифайеры для воды настольный</a>

73 CDailydrymn  
0
<p>Senator Cynthia Lummis, a strong advocate for cryptocurrencies, is making waves once again in the digital currency space. With her latest move, Senator Lummis is pushing a stablecoin bill that aims to enhance the adoption and use of Bitcoin. Recognizing the importance of stablecoins in the crypto ecosystem, she believes that they can play a crucial role in providing a bridge between the volatile nature of Bitcoin and the stability required for everyday transactions. By advocating for this bill, Senator Lummis hopes to pave the way for a more streamlined and secure future for digital currencies, stating that stablecoins have the potential to revolutionize financial systems and empower individuals. <a href="https://cryptoforday.com/senator-lummis-advocates-stablecoin-bill-for-bitcoin">Senator Lummis advocates stablecoin bill for Bitcoin</a>, showcasing her commitment to advancing the crypto industry and fostering its growth in the United States.</p><p><a href="https://cryptoforday.com/bitcoins-30-day-retrace-before-halving-historical-pattern">Bitcoin's 30-Day Retrace Before Halving: Historical Pattern</a>. As the halving event looms closer, Bitcoin's price has begun retracing in a notable 30-day pattern, mirroring its previous halvings. This well-documented historical trend has captured the attention of market analysts, as it reveals a consistent pattern of price retracement approximately a month before the anticipated reduction in block rewards. Coinciding with the scarcity-driven nature of halving events, this retracement signifies a temporary pullback before potential price surges, showcasing the asset's volatile yet predictable nature.</p><p>MakerDAO, the decentralized autonomous organization behind the Dai stablecoin, has recently announced the implementation of temporary fee adjustments during market volatility. In response to the highly volatile crypto market conditions, MakerDAO aims to ensure stability and maintain the peg of Dai to the US dollar. By introducing these fee adjustments, MakerDAO aims to address the ongoing market challenges and enhance the resilience of the Dai stablecoin. These <a href="https://cryptoforday.com/temporary-fee-adjustments-during-market-volatility">Temporary Fee Adjustments during Market Volatility</a> demonstrate MakerDAO's commitment to adapt swiftly to changing market conditions and uphold the stability of the decentralized finance ecosystem.</p><p><a href="https://cryptoforday.com/x-debunking-sen-warrens-claim-on-dodging-sanctions-with-crypto">X debunking Sen. Warren’s claim on dodging sanctions with crypto</a>. In an effort to counter Sen. Warren’s assertions of dodging sanctions through cryptocurrencies, X has come forward with a community note that debunks her claims. The note highlights the stringent regulatory measures implemented by the crypto industry to ensure compliance with international sanctions. Through transparent transactions and enhanced due diligence processes, X emphasizes the inability of cryptocurrencies to evade sanctions. By addressing the concerns raised by Sen. Warren, X aims to foster a more informed discussion around the potential benefits and risks associated with the integration of cryptocurrencies into the global financial landscape.</p>

72 Hubertskilm  
0
Abacus's Role in the Opioid Crisis: A Darknet Enabler?
Abacus versus Law Enforcement: A Cat and Mouse Game
The Economy of the Underground: Analyzing Abacus Market's Impact
Founded in 2021, Abacus quickly gained fame in the darknet community. It became known as a hub for the illegal trade of drugs, fake documents, hacking tools and even weapons. The site's creators have designed it to emulate the user experience of major e-commerce platforms, making it accessible and convenient for everyone.
https://abacusmarket.online

71 Angellal  
0
Today, I want to share something special with you, something that, in my opinion, has tremendous potential for the growth of your capital and the development of a new market.

I'm talking about the new AUT token from Autentic.Capital, which opens the doors to the world of tokenizing real assets (RWA). This is a chance not only to invest in something new and promising but also to have the opportunity to earn from the growth and development of this segment. I have already invested myself and see significant potential in this project. The token offers many advantages, including voting rights, discounts for launching and purchasing RWA projects, as well as participation in various staking and bug hunting programs. The second presale round is currently underway at a very attractive price, so don't miss your chance!

Furthermore, I want to highlight <a href=https://aut.finance/register/ru?ref=zepkfo2e>Autentic.Capital's referral program</a>, offering a generous 20% commission in USDT for attracting new participants. Just think, where else will you find such conditions in today's affiliate program landscape? This is a unique opportunity not only to support the project's development but also to earn by bringing in new investors. Rumor has it that a two-tier referral program will be launched soon, further increasing your earning potential.

Tokenizing real assets is the future that is already unfolding, and investing in AUT tokens today can bring you significant profits in the future. Click on the link, register, and start earning with Autentic.Capital.

<a href=https://aut.finance/register/ru?ref=zepkfo2e>Autentic.Capital's referral program</a>

Wishing everyone successful investments and a great weekend!

70 Stephenwhast  
0
<a href="https://lovert.ru">сайт знакомств бердянск</a>
топ лучших сайтов серьезных знакомств россии

69 Philipvop  
0
Грузоперевозки – главный компонент прогрессивной логистики, обеспечивающий передвижение товаров от изготовителей к потребителям. Это трудный и ответственный процесс, на который влияют множество факторов, и его успешное воплощение требует проф расклада.

Многообразие Типов Автотранспорта:
Перевозка грузов предоставляют многообразие вариантов транспортировки в зависимости от типа груза, расстояния и времени доставки. Авто перевозки обеспечивают гибкость и резвую доставку, железнодорожные грузоперевозки эффективны для крупногабаритных и массовых грузов, а морские и авиаперевозки позволяют окутать далекие рынки.

Профессиональные Грузовые Компании:
Оптимальное решение для удачных перевозки грузов – это сотрудничество с проф грузовыми компаниями. Специалисты в данной области деют глубокий спектр предложений, начиная от планирования маршрутов и упаковки грузов, заканчивая отслеживанием и обеспечением безопасности в пути.

Безопасность и Страхование:
Защищенность грузов – приоритет для грузовых компаний. Современные технологии отслеживания и прогноза обеспечивают неизменный контроль за движением грузов, а страхование грузов разрешает минимизировать опасности возможных утрат или повреждений.

Эластичность и Адаптивность: <a href=https://forum.bocu.ro/viewtopic.php?p=80835>https://forum.bocu.ro/viewtopic.php?p=80835</a>
Сфера перевозки грузов настятельно просит гибкости и адаптивности к переменам в рыночных критериях и необходимостях посетителей. Профессиональные грузовые компании обладают ресурсами для эффективной реакции на динамические конфигурации и обеспечивания клиентов нужной эластичностью в плане услуг и тарифов.

Экологическая Устойчивость:
Современные тренды в перевозках грузов уделяют внимание экологической устойчивости. Почти все фирмы энергично внедряют эффективные транспортные средства, другие источники энергии и стратегии для понижения действия на окружающую среду.

Действенное Управление Логистикой:
Грузоперевозки включают в себя не столько физическое перемещение грузов, да и управление всем логистическим ходом. Действенная логистика – это синхронизация всех рубежей доставки, начиная от складского учета и заканчивая точной доставкой на место предназначения.

Заключение:
Перевозка грузов – это обязательная доля прогрессивной торговли и экономики. Проф грузовые компании, владея опытом и ресурсами, обеспечивают надежность и безопасность для ваших грузов, предоставляя полный диапазон предложений от планирования до доставки.

68 Bryannot  
0
Нордовый автовокзал в Кишиневе - это не просто транспортный узел, но и настоящая врата для путешественников, открывающая мир возможностей и комфортабельного движения. Расположенный в живописном районе города, этот вокзал становится отправной точкой для тысяч путешественников каждый день.

Современная Инфраструктура: <a href=https://scor.md/s-dnyom-rozhdeniya-emil-karas-2/>https://scor.md/s-dnyom-rozhdeniya-emil-karas-2/</a>
Северный автовокзал известен собственной прогрессивной и функциональной инфраструктурой. Здесь любая деталь заботливо продумана, чтобы сделать поездки для пассажиров максимально комфортными. Современные здания, конкретно выстроенные платформы, информационные табло - все это делает атмосферу надежности и мастерства.

Богатое Расписание:
Одним из ключевых преимуществ Северного автовокзала является богатое расписание маршрутов и регулярные отправления в разные направления. Независимо от того, расчитываете ли вы поездку в Московские города, на курортные пляжи либо в небольшие уютные города, тут практически постоянно сыщется удобный маршрут.

Уют Ожидания:
Ожидание отправления превращается в приятное время благодаря комфортным зонам отдыха, кафе и магазинам, предлагающим разнообразные товары и услуги. Путешественники могут насладиться свежими напитками, перекусить в уютных кафе или приобрести необходимые в проезжей части продукты.

Защищенность и Организация:
Нордовый автовокзал придает огромное значение защищенности и организации. Система безопасности на высочайшем уровне, и пассажиры имеют все шансы быть уверены в собственном благополучии. Также, конкретно выстроенные системы инфы и обслуживания делают процесс организации поездок очень максимально обычным и действенным.

Комфортное Сообщение с Городом:
Нордовый автовокзал находится в комфортной близости от ведущих транспортных магистралей и социального транспорта. Это обеспечивает легковесный доступ и замечательную транспортную связь с различными частями города, что делает его удобным выбором для пассажиров.

Завершающие Слова:
Северный автовокзал в Кишиневе - это не просто пространство отправления и прибытия, это баста старта для новых приключений и открытий. Здесь любой путешественник имеет возможность почувствовать заботу о собственном комфорте и безопасности, а еще насладиться богатым выбором маршрутов. Встречайте новые горизонты с Северным автовокзалом!

67 Georgegueri  
0
https://contactmeasap.com/blog/17-symptoms-you-work-with-search-term/
https://contactmeasap.com/blog/the-top-5-federal-inmate-texting-apps-of-2021-stay-connected-behind-bars/
https://contactmeasap.com/blog/17-indications-youre-employed-with-search-term/
https://contactmeasap.com/blog/17-indications-you-work-with-key-word/
https://contactmeasap.com/blog/fifteen-plain-good-reasons-to-like-keyword/

1-10 11-20 21-30 ... 61-70 71-76
Ім`я *:
Email *:
Код *: